Koop groene stroom

Koop groene stroom

Groene stroom is in. Zowat alle leveranciers bieden tegenwoordig contracten met 100% groene stroom aan. Als consument is het soms moeilijk om wijs te raken uit de verschillende opties. Op zoek naar het beste groenestroomcontract voor jouw verbruik? Bestudeer dan twee factoren: enerzijds de prijs, anderzijds de kwaliteit en herkomst van de groene stroom.

Prijs

Bezorgd om de prijs? Voor groene stroom betaal je niet noodzakelijk meer dan voor je huidige contract. Op de website van de Vlaamse energieregulator VREG vind je de enige onafhankelijke prijsvergelijker: de V-test. Je kunt de resultaten ook sorteren volgens ‘groene stroom’, maar bij de VREG draait het vooral om de prijzen. Greenpeace heeft een eigen prijsvergelijker op www.mijngroenestroom.be.

Opgelet: als de prijzen van twee leveranciers in elkaars buurt komen, kun je nog extra informeren of er speciale acties zijn. De VREG vermeldt die bijzondere acties niet, maar houdt wel nauwgezet de prijzen maand na maand bij.

Kwaliteit en herkomst

Om een beredeneerde en duurzame keuze te maken, vul je de informatie van VREG aan met het oordeel van Greenpeace. Greenpeace biedt naast de prijsvergelijker ook uitgebreide analyses en een klassement van energieleveranciers. Daarin worden de kwaliteit van de groene stroom en het investeringsbeleid van de producent beoordeeld: waar komt de stroom vandaan, hoe wordt hij opgewekt en wat doet het bedrijf precies met het geld dat jij betaalt via je energiefactuur?

Ook de VREG geeft op zijn website informatie over de herkomst van stroom. Je kunt er ook leveranciers vergelijken.

Hoe zat dat nu weer, met échte groene stroom? In onderstaand filmpje geeft Greenpeace meer informatie.

De goedkoopste en groenste energie is de energie die je niet verbruikt. Ga daarom eerst na of je je woning energiezuiniger kan maken.

Een initiatief van