• Hoe werkt een warmtepompboiler?
  Het geheim van de warmtepompboiler is even eenvoudig als doeltreffend: hij haalt warmte uit de lucht en benut die om water op te warmen. Daarnaast bevat hij een elektrische weerstand voor wanneer hij de temperatuur (meestal 55°C) niet of niet snel genoeg haalt of om een hogere temperatuur (bijvoorbeeld 65°C).
 • Gebruik je beter buitenlucht of lucht van binnen?
  De voorkeur gaat uit naar een warmtepompboiler die lucht van buiten aanvoert en ook de gebruikte (koude) lucht weer naar buiten afvoert. Dan is er geen nadelig effect op de ruimten in de woning, zoals afkoeling of een grote ventilatiestroom. Het rendement van het toestel daalt als de buitentemperatuur lager is. Warmtepomboilers kunnen doorgaans een buitentemperatuur van wel -5°C of lager aan zonder hun elektrische weerstand te moeten activeren.
 • Welk formaat kies ik?
  Op het energielabel van warmtepompboilers staat een afbeelding van een kraantje met een maataanduiding tussen XXS en XXL – net als bij kledij. Die maat duidt het maximale volume warm water aan dat de warmtepompboiler levert. Fabrikanten schuiven vaak een maatje XL naar voor, goed voor ruim 350 liter water. Dat is veel, want een gemiddeld huishouden van vier personen heeft per dag zo’n 170 liter warm water nodig. Daarvoor is een maatje M al voldoende.
  De maataanduiding is belangrijk want het rendement van het toestel – ook aangeduid als Coefficient of Performance of COP – wordt daarop berekend. Voor hetzelfde toestel ligt het rendement vaak lager voor een M dan voor een XL. Bij sommige toestellen kun je de positie van de temperatuursonde van de boiler zelf switchen tussen XL en L. Zo kun je de prestatie van het toestel afstemmen op je verbruik. De nieuwste modellen op de markt kunnen je verbruik meten en zich daar automatisch op instellen.
 • Is een warmtepompboiler veel efficiënter dan een elektrische boiler?
  Bij een buitentemperatuur van 7°C verbruiken warmtepompboilers drie tot vier keer minder elektriciteit dan een klassieke elektrische boiler. In technische termen hebben ze een COP van 2,4 tot 3. Uiteraard speelt de buitentemperatuur een rol. Ligt die hoger dan 7°C, dan stijgt de COP, bij vriestemperaturen daalt hij. De COP wordt ook beïnvloed door specifieke keuzes. Het gebruik van de boost-modus bijvoorbeeld, om snel warm water aan te maken, leidt tot een meerverbruik van 10%.
 • Werk ik hiervoor beter met een dagtarief of een nachttarief werken?
  Een warmtepompboiler is bedoeld om overdag te draaien, dan is het buiten warmer. Als je een dubbele meter hebt voor piek- en daluren, kan het financieel geen kwaad om de boiler zo nodig ook ’s nachts te laten werken. Je zal dan wel meer elektriciteit verbruiken voor dezelfde hoeveelheid warm water.
 • Hoeveel kost een warmtepompboiler?
  Een warmtepompboiler kost al gauw € 2000 tot € 3000. Daarbij moet je nog installatiekosten tellen, die liggen net iets hoger dan bij een gewone elektrische boiler.
 • Is een warmtepompboiler rendabel?
  Als je alleen de meerprijs van de aankoop en de installatie van de warmtepompboiler in rekening brengt – dus € 1500 tot € 2500 meer dan een klassieke boiler – kun je die in 5 tot 8 jaar terugverdienen. Bij een afschrijving over 15 jaar is een warmtepompboiler gemiddeld € 300 per jaar goedkoper dan de klassieke elektrische boiler dankzij de forse daling van je elektriciteitsverbruik. En dat zonder rekening te houden met de beschikbare premies; in het Brussels Gewest bedraagt die bijvoorbeeld € 1400.

Een initiatief van